Rosbief Rauw 1

Anja’s rosbief

Een paar weken geleden kwam Anja lekkere verse pasta met tomatensaus bij mij afhalen. Zoals altijd was er genoeg stof om over te kletsen en te lachen, totdat zij opeens vroeg: Kun jij ook iets met rosbief? Ik bleef even stil… rosbief… dat is nou niet bepaald een alledaags stukje vlees. En als ik heel eerlijk ben ook niet mijn favoriet. Even twijfelde ik. Zal ik gewoon glashard liegen en zeggen dat ik echt álles klaar kan maken dus ook een rosbief. Ik zou die rosbief toch niet op het menu zetten dus dat antwoord was veilig. Maar nee, ik koos voor eerlijk, dat duurt ten slotte het langst. ‘Uhhhmmm, nou eigenlijk heb ik er nog nooit eentje klaargemaakt en ik houd er ook niet zo van’, was mijn antwoord. Maar waarom vraag je dat eigenlijk? ‘Nou’, zei Anja, ‘ik heb een koe gekocht!’
Écht waar! Van alle redenen die ik kon bedenken waarom Anja wilde dat ik rosbief klaar zou maken was dit toch wel de minst voor de hand liggende. ‘Je hebt een kóe gekocht?’ was mijn reactie. Nou weet ik toevallig, als dochter van een slager die altijd hele koeien kocht, hoeveel vlees dat ongeveer is. Een hele koe is echt héél veel vlees. En het leek mij niet waarschijnlijk dat Anja een hele koe in haar vriezer had liggen. Maar goed, je weet maar nooit, ik was benieuwd naar het vervolg.
‘Nou’, zei Anja, ‘geen hele koe hoor, maar een deel ervan’. ‘Weet je die runderen die hier in de duinen lopen?’ vervolgde Anja haar verhaal. ‘Nou soms worden ze geslacht en dan kun je daar vleespakketen van kopen’. Aha, dat klonk inderdaad logisch. Anja had een vleespakket gekocht waarbij je maar moest afwachten wat erin zat. En jawel hoor, in het vleespakket van Anja zat een rosbief. Wat moet je daar nou mee? Klaarmaken en opeten natuurlijk, maar hoe?
‘Weet je wat’, zei ik tegen Anja, ‘ik bespreek het even met mijn moeder, zij weet hoe je rosbief klaar moet maken’. Zo gezegd, zo gedaan en Anja durfde het avontuur wel met mij aan. De deal was: ik maak de rosbief klaar met als risico dat hij na afloop niet te vreten is en dat ze niets aan haar mooie rosbief had gehad. Het was heerlijk om de rosbief voor Anja klaar te maken. Het was nog heerlijker om te zien hoe mooi hij geworden was. Maar het alle heerlijkste was het om te zien met hoeveel plezier en smaak Anja de rosbief opat. Dus, wil je dat ik eens iets voor je klaarmaak waar je zelf nogal tegenop ziet? Bespreek het met me, dan gaan we samen op culinair avontuur!

Zoeken