Junior MasterChef USA

Junior MasterChef USA
Nietsvermoedend scroll ik langs mijn Facebook berichten als mijn oog valt op een foto van een goedgevulde gratin. Ach, iemand maakt aardappelgratin, denk ik nietsvermoedend, die heb ik deze week ook nog gemaakt voor de Aanschuiftafel bij Judith. Maar nee… het is een witlofschotel. De schotel ziet er lekker uit hoor, niks mis mee, maar de persoon die de foto plaatste vindt haar witlofschotel een beetje gewoontjes. Ze had net Junior MasterChef USA gekeken en ze was nogal onder de indruk van de kookkunsten van de kleine deelnemers. ‘Mijn witlofschotel smaakt goed maar is erg simpel vergeleken bij wat die kinderen koken’ schreef ze er nog bij.

Op dat moment schoot mij de opmerking van dochter nummer 1 te binnen. Mijn kinderen zijn grote fan van junior MasterChef. Regelmatig wordt onze prak vergeleken met de kunstwerkjes van de Amerikaanse wonderkinderen. Gisteravond kon ik opgelucht ademhalen want het oordeel was nogal mild. De smaken en presentatie van mijn in elkaar gegooide pasta met basilicum, geroosterde kip in citroen en rozemarijn marinade en sperzieboontjes was best okay vonden ze. Maar toch haalde het niet het niveau van de meeste MasterChef deelnemertjes. Zoals dochter nummer 1 het verwoorde: ‘Jij kunt best lekker koken hoor mama, maar wat die kinderen doen is ongelofelijk’.

Mijn eigen MasterChef

Na de foto van de witlofschotel te hebben bekeken vroeg ik mij af wat de gerechten van de MasterChef deelnemers zo bijzonder maakt. Je hoeft niet veel van koken te weten om te zien dat de kinderen die in deze race meedoen echt ontzettend goed kunnen koken. Maar wat de kinderen echt heel bijzonder maakt is dat zij instinctief smaken en ingrediënten goed weten te combineren en dat is een gave. Een goede bereiding is maar een klein deel van een succesvol gerecht. De juiste combinatie van smaken en texturen doet wonderen en kan een simpele dis omtoveren tot een goddelijk maal.

Dochter nummer 2 is mijn eigen kleine MasterChef. Zij vindt het ook leuk om smaken te combineren en experimenteert er vrolijk op los. Haar laatste creatie is een variatie op de traditionele profiteroles. Een kerstwaardig toetje van knapperige soezen, zachte slagroom en romige chocoladesaus. Als extraatje voor alle afhalers heeft zij besloten om morgen op profiteroles te trakteren. Dan kan iedereen zich alvast een beetje op het feestelijke kerstmaal verheugen. Ik zeg: Eet lekker!

Zoeken