Rendang Daging En Toemis Boontjes 2

Kokkie Slomo

Wat doe je als je even geen inspiratie hebt tot koken? Ik bedoel, dat je wel wílt koken, alleen weet je niet wát. Nou, dan vraag je gewoon aan je afhalers wat ze de volgende week willen eten. Tja, dan kan het antwoord dus zomaar zijn: ‘Maak eens iets Aziatisch, iets pittig Indisch ofzo’.
O help, nu heb ik een probleem. De Indische keuken is een plek die ik altijd zorgvuldig gemeden heb. Niet dat ik de gerechten niet lust, integendeel, ik vind ze heerlijk. En dat is nou juist het probleem. Mijn jaren in Maleisië hebben mij geleerd respect te hebben voor de bereiding van deze heerlijke groente- en vleesgerechten. Mijn boekenkast is gevuld met zeker 10 cm aan Aziatische kookboeken en toch laat ik het maken van een rendang liever aan anderen over. Een goede Indische maaltijd was voor mij altijd dichtbij. In Maleisië was het vaak moeilijk te beslissen waar we zouden eten want overal was het lekker. In Duitsland hadden wij onze Indische Nini en Aki die altijd graag iets voor ons klaarmaakten en hier in Nederland zijn zoveel goede toko’s te vinden, daarbij is zelf koken niet nodig.
Maar goed, een verzoek tot Indisch en pittig dus. Vastbesloten de rendang een kans van slagen te geven ging ik op zoek naar een aanvaardbaar recept. De kookboeken werden algauw aan de kant geschoven en maakten plaats voor google. Ik zocht op ‘rendang daging’, maleis voor ‘rendang met rundvlees’. Na Conimex, AH en andere gesponsorde sites voorbij gescrold te zijn viel mijn oog op de site van Kokkie Slomo. Hé, dacht ik meteen, heb ik niet eens een receptje van hem gejat? En volgens mij had hij daar een heel leuk verhaal bij geschreven. Eens even kijken hoe hij een rendang maakt.
Zodra ik de site van Kokkie Slomo geopend had, was ik niet meer weg te slaan. Wat een heerlijke recepten heeft deze man geplaatst. En zó goed beschreven! Kortom, het werd hier een ‘rendang daging weekend’ want een goede rendang vraagt veel tijd. Bij de rendang maakte ik nog heerlijke toemis boontjes en rijst uit mijn vertrouwde rijstkoker. Het was héérlijk. Het hele testpanel was enthousiast. Dank je wel kokkie! Ik durf deze rendang zonder meer op het menu te zetten deze week. Dus, voor iedereen die wil en kan, donderdag maak ik rundvleesrendang met toemis boontjes, komkommer en rijst en vrijdag voor de liefhebber pittige thaise groene curry met kip, gewokte groenten en rijst. Ik zeg: Eet lekker!

Kijk voor meer inspiratie ook op
Kokkie Slomo en www.kokkieslomo.nl

Zoeken